Laatste nieuws
Simone Paauw
Simone Paauw
2 minuten leestijd
Nieuws

Anesthesioloog klaagt collega aan vanwege coronabesmetting

13 reacties

Een anesthesioloog eist een schadevergoeding en smartengeld van een collega-anesthesioloog, omdat ze denkt dat hij haar in december 2020 heeft besmet met het coronavirus. Ze verwijt haar inmiddels oud-collega van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch dat hij zich niet heeft gehouden aan de op dat moment geldende veiligheidsmaatregelen en bleef doorwerken, terwijl hij flinke verkoudheidsklachten had.

De anesthesioloog liep als gevolg van haar besmetting het postcovidsyndroom op en heeft sindsdien haar werk niet meer kunnen hervatten. Ook het Jeroen Bosch Ziekenhuis klaagt ze aan, omdat ze vindt dat het ziekenhuis onvoldoende toezicht heeft gehouden op naleving van het quarantaineprotocol en haar onvoldoende heeft beschermd tegen coronabesmetting.

Nog vijf besmet

Op 9 december had de collega-anesthesioloog hoestklachten, zo blijkt uit de uitspraak van de civiele rechter in Den Bosch. Hij liet die dag in het eigen ziekenhuis een antigeentest en een PCR-test uitvoeren. De antigeentest was negatief. Ook liet hij die dag een longfoto maken in verband met zijn hoestklachten. Diezelfde avond was er een vergadering met zestien personen vanwege problemen in de vakgroep anesthesiologie. De volgende dag bleek de uitslag van de PCR-test van de collega-anesthesioloog positief en is hij naar huis gegaan. Op 13 december kreeg de anesthesioloog klachten en bleek ze positief te testen op covid-19. In de dagen daarna bleken nog vijf anesthesiologen die aanwezig waren bij de vergadering besmet te zijn.

Volgens de anesthesioloog hoestte haar collega-anesthesioloog op 9 december hard en luid. Tijdens de vergadering – waarvan zij een geluidsopname heeft gemaakt – zou hij zeker 68 keer hebben gehoest. Ook zou hij tijdens de vergadering voluit hebben gehoest, zonder dat in zijn elleboog te doen of met een hand voor de mond. Hij droeg volgens haar die dag en de volgende dag niet steeds een (geschikt) mondmasker en hij hield geen anderhalve meter afstand. Volgens de anesthesioloog is het uitgesloten dat zij door een andere bron is besmet.

Onvoldoende aangetoond

De collega-anesthesioloog acht het onwaarschijnlijk dat hij de bron van de besmetting is geweest. Hij vindt zelf dat hij geen onverantwoorde risico’s heeft genomen en dat hij zich heeft gehouden aan het quarantaineprotocol van het ziekenhuis. Hij had wel hoestklachten, maar die weet hij aan al twee maanden aanwezige chronische kriebelhoest, waarvan hij dacht dat die niet door covid-19 werd veroorzaakt. Volgens hem was er die dag geen sprake van toegenomen hoestklachten of andere ziekteverschijnselen. De longfoto liet hij maken om maligniteit uit te sluiten en had volgens hem niks te maken met een mogelijke coronabesmetting.

Wat de rechter betreft heeft de anesthesioloog onvoldoende aangetoond dat er slechts een geringe kans is dat zij door een andere bron dan haar collega-anesthesioloog is besmet. De besmetting kan ook hebben plaatsgevonden door besmette personen die zelf (nog) geen klachten hadden, onder meer door een van de andere anesthesiologen die bij de vergadering aanwezig waren. Toch doet de rechter nog geen uitspraak in deze zaak: de anesthesioloog krijgt nog een kans om bewijzen te leveren, onder meer over haar klacht dat haar collega-anesthesioloog zich niet zou hebben gehouden aan de veiligheidsmaatregelen. Zij mag bijvoorbeeld getuigen laten horen. Op 19 juni moet ze de rechter laten weten of ze hier gebruik van maakt. Als ze dat doet wordt de zaak in het najaar voortgezet.

Lees ook

Nieuws werk recht veiligheid covid-19 postcovidsyndroom
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. Daarnaast schrijft ze over tal van andere onderwerpen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • E.J.W. Keuter

    neuroloog, Aruba

    Het lukt mij ook niet om verder te reageren. Wordt vervolgd

  • P.J. Mitra

    arts en jurist gezondheidsrecht, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk

    Interessante casus. Zo de uitspraak lezende was er wel meer aan de hand dan in de samenvatting van MC wordt weergegeven; bepaalde informatie en nuancering ontbreekt. Ze heeft een goed punt op de inhoud, maar juridische causaliteit is iets anders dan ...medische, als het gaat om de collega-anesthesist dan.

    Ook ben ik wel benieuwd in hoeverre de problemen bij de vakgroep bij dit alles een rol hebben gehad, ook in de aansprakelijkheidsstelling en het ontbinden van het 'lidmaatschap' bij de BSC, voor zover dit niet rechtstreeks volgt uit een contractuele bepaling inzake arbeidsongeschiktheid voor een bepaalde duur.

    Wat betreft de subsidiaire discussie inzake aansprakelijkheid van het ziekenhuis zelf is het, lijkt mij althans, een stuk eenvoudiger. Verschuilen achter opvattingen van een ander, inclusief het jojo-beleid vanuit de overheid, ontslaat je niet van goed werkgeverschap, of wat daar van afgeleid mag worden voor medewerkers die niet in loondienst werken, zoals altijd FFP2/3 maskers dragen en thuis blijven bij klachten die zouden kunnen passen, in plaats van pas bij een positieve test. Zo was bijvoorbeeld RadboudUMC ook veel stricter in de maatregelen dan het vrijblijvende (jojo) beleid vanuit de overheid.

    Gezien de volgorde van de gedaagden, maar ook de aansprakelijkheid van het ziekenhuis c.q. de verzekeraar voor het handelen en laten van de medisch-specialisten, is het logisch dat de rechter eerst deze bewijsopdracht geeft inzake de collega-anesthesist en de andere discussie nog even parkeert.

  • E.J.W. Keuter

    neuroloog, Aruba

    Diezelfde avond was er een vergadering met zestien personen vanwege problemen in de vakgroep anesthesiologie. Ik weet niets van deze mensen maar ik weet wel dat long covid niet alleen komt van covid. Gelukkig lijkt de rechter het hoofd koel te houden....

    • Huisarts , Den Haag

      Suggereert u nu dat longcovid een psychische oorzaak heeft?

      [Reactie gewijzigd door op 13-06-2024 19:26]

      • E.J.W. Keuter

        neuroloog, Aruba

        Onder andere. Net als alle psychosomatische syndromen. Voor long covid speelt behalve lichamelijk en psychisch ook heel erg de sociale component. Vandaar dat ik schrijf wat ik schrijf. Niet voor het eerst overigens

        • Anil van der Zee , Amsterdam

          Het lukt mij niet om direct op uw reactie “Nou nog één keer dan…” te reageren dus ik plaats het even hier.

          Er is een grote overlap tussen Long COVID en ME. Dit uitgebreide nieuwe NASEM-rapport geeft daar ook een mooi overzicht van. Zover ik kan zie...n en weet, is er niet per se een verschil in patroon qua aandoening en ernst tussen pre-pandemische ME en Long COVID, waar Long COVID ernstiger zou zijn dan ME. Vanwege de duur van de ziekte is het nu vaak andersom. Dat een nocebo-effect, vanwege alle factoren rondom de pandemie, zo'n belangrijke rol zou spelen, lijkt me dan niet per se erg waarschijnlijk.

          https://nap.nationalacademies.org/catalog/27756/long-term-health-effects-of-covid-19-disability-and-function?s=09&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0gl38LrzSyxVtTa5h36R5YcIPAZJKvuN-yDCLw5YfjVFz7baClJ4wOeSU_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw

          Interessante paper met een iets andere insteek over een nocebo-effect bij Long-COVID.

          https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/13591053241228711?rfr_dat=cr_pub++0pubmed&url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org

          U heeft mijn vraag echter nog niet beantwoord, want ik vroeg om bewijs voor uw claims. Dat heeft u mij nog niet gegeven. Dus heeft u bewijs dat Long COVID qua psychosomatiek zodanig verschilt van andere medische ziektes zoals MS, RA, etc., dat we deze onder een psychosomatisch syndroom zouden moeten scharen? Dank u wel.

          [Reactie gewijzigd door op 16-06-2024 12:55]

        • Anil van der Zee , Amsterdam

          Er is natuurlijk altijd een interactie tussen lichaam en geest en psychosociale factoren spelen jij altijd een bepaalde rol. Ik ben me er echter niet van bewust dat dit bij post-acute infectieuze ziekten significant verschilt van andere medische aand...oeningen zoals MS, RA, etc. Tenzij u deze natuurlijk ook als psychosomatische aandoeningen ziet? Op welk bewijs baseert u precies dat dit wel verschilt en long-COVID daarmee duidelijk als psychosomatisch gezien moet worden?

          https://link.springer.com/article/10.1007/s41669-018-0071-6?utm_source=pocket_shared

          https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022399915004390?utm_source=pocket_shared

          [Reactie gewijzigd door op 15-06-2024 15:55]

          • E.J.W. Keuter

            neuroloog, Aruba

            Nou nog 1 keer dan. Bij dit soort complexe beelden is er eerst een normaal beloop en daarna gaat het zenuwstelsel sensitiseren omdat psychische en sociale elementen de lichamelijke klachten (en verschijnselen!) gaan versterken. De sociale oorzaken st...aan bij long covid op de voorgrond omdat er een enorme collectieve angst, ongerustheid en defaitisme is opgetuigd door de politici, media en anderen die geen ervaring hebben met patiënten. Dat maakt het dus erger dan nodig. En het is al zo naar. Inderdaad hoort bij iedere aandoening een psychologische component, maar die wordt meestal snel herkend (depressie, paniek, herbeleving). Het is veel moeilijker te begrijpen dat vicieuze cirkels ontstaan die het nocebo effect aanjagen. Dat niet zien, snijdt de weg af naar preventie, behandeling en genezing. Ik heb het dus niet over psychische klachten. Het zijn de lichamelijke problemen die op die manier verergeren. Psychotherapie helpt nooit bij SOLK, ALK, psychosomatiek. Dat helpt voor psychische ziekten en daar hebben alle patiënten al aan gewerkt.

        • Den Haag, Jojanneke Kant, huisarts

          Longcovid is bij uitstek GEEN psychosomatische ziekte. Er is een somatisch bewezen substraat, net als bij andere post acuut infectieuze syndromen (PAIS) zoals bijvoorbeeld bij ME. Helaas zijn er nog steeds veel zorgverleners zoals u, die hier onvoldo...ende van op de hoogte zijn en hierdoor stigmatiseren en de patienten verwijten dat het "tussen de oren zit". Mocht u de wens hebben om u hier te verdiepen, dan zou ik u adviseren om de aflevering " Sophie heeft ME" van de vragendokter podcast te luisteren. Dit geeft een samenvatting van de laatste wetenschap én de impact voor de patiënt van het feit dat artsen suggereren dat ze zich aanstellen.

          • E.J.W. Keuter

            neuroloog, Aruba

            Alle psychosomatische aandoeningen hebben een overtuigend lichamelijk substraat. Anders zijn het psychische aandoeningen. Ook erg, maar anders. Ik geloof vast dat de dysfunctie van de mitochondrieën de zaak in gang zet. Daarna en daarmee kan heel goe...d een biopsychosociale vastloper worden begrepen. En daar is niets aanstellerigs aan. Dat kan mensen overkomen.

  • J.A. Bruggers

    Huisarts, Groningen

    Is het gebruikelijk om van zo'n vergadering geluidsopnamen te maken of speelden er nog andere dingen?

  • K. Balwant-Gir

    Huisarts, Rotterdam

    Vreemde rechtszaak en dat voor medici. Moeten nu alle nabestaanden van mensen die aan COVID zijn overleden, gaan uitzoeken wie de bron van besmetting was en letselschade zaken starten? De rechter gaat het nog druk krijgen.

  • R.H.J. Verschuren

    Anaesthesioloog, Zoetermeer

    Wat een drama.
    Voor de zieke collega natuurlijk het meest. Maar dit was te verwachten. Waar wij in Essen gewoon een order tot thuisblijven kregen bij klachten, moest je in Nederland al snotterend naar je werk. (Detail: op 450 medewerkers in een ana...esthesie/IC afdeling in een Coronaziekenhuis in 2020 in totaal 5 infecties!) Dan krijg je dit.

    Professor Armand Girbes heeft een video gemaakt over zin- en onzin van testen. Het lijkt me verstandig als de rechter die bekijkt, dan wordt duidelijk dat het probleem het opgelegde beleid is door het ministerie VWS, en het daarop gebaseerde coronaprotocol van het ziekenhuis.

    Ik wens beide collega’s veel sterkte en wijsheid.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.