Reacties
Yvo Kortmann
2 minuten leestijd
ingezonden reactie

De lunch als aftrekpost en ander fiscaal wangedrag

11 reacties

Medisch specialisten in vrij beroep genieten voor hun onderneming of vennootschap het voordeel van fiscale aftrekposten. Ik merk dat hier regelmatig vrijpostig mee wordt omgegaan. Een greep uit de voorbeelden uit de boekhouding van diverse collega’s uit het land die ik registreerde: een gedeelde rekening voor een etentje met collega’s wordt in zijn geheel opgevoerd door één persoon als aftrekpost, de lunch in het ziekenhuis wordt elke dag met de zakelijke pas afgerekend, een spelcomputer voor zoonlief wordt als zakelijke computer opgevoerd, een elektrische bakfiets (die nooit voor woon-werkverkeer wordt gebruikt) idem. Ook privé-etentjes die hun weg naar de accountant vinden, kwamen meermaals ter sprake.

Hoewel mijn persoonlijke observaties van geschat N=30 wellicht een onjuiste afspiegeling zijn van onze beroepsgroep in zijn geheel, vermoed ik wel degelijk een reëel probleem. Voldoende grond voor mij om in de pen te klimmen.

Voordat u verder leest, vraag ik u om eens na te denken of u zelf ook wel eens een oneigenlijke aftrekpost hebt opgevoerd. Was dit een incident? Of komt dit bij u structureel voor? Mogelijk zelfs omdat uw accountant u hierop attendeerde? Voor het restant van mijn betoog geldt: wie de schoen past…

Ik hoor om mij heen diverse redenen om ‘creatief’ te zijn met aftrekposten. ‘Al mijn collega’s doen het.’ ‘Van de accountant moet ik voor minimaal bedrag x aan bonnetjes voor representatie aanleveren.’ ‘Ik betaal toch ook al heel veel belasting.’ ‘Het scheelt wel 10.000 euro per jaar.’

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: onjuiste aftrekposten opvoeren is belastingfraude. Dit is een misdrijf zoals genoemd in ons Wetboek van Strafrecht. Er is geen enkele reden te bedenken waarom dit voor ons dokters anders zou zijn.

Dat anderen het ook doen is eerder een uiting van een verziekte cultuur dan een rechtvaardigingsgrond. Als uw accountant u inderdaad dit advies heeft gegeven (en ja, dat gebeurt echt, zo weet ik uit eigen ervaring), dan hebt u mogelijk te maken met een malafide accountant. Persoonlijk zou ik van harte aanbevelen om een andere accountant te zoeken.

U betaalt zeker veel belasting. De belastingdruk in Nederland is echter opvallend laag voor de 10 procent topinkomens (waar u toe behoort) in vergelijking met middeninkomens en hoge inkomens (Bron: CPB 2022). En belastinginkomsten die de overheid misloopt, worden ergens anders geïnd.

Aftrekposten kunnen optellen tot een aanzienlijk geldbedrag. Doch voor uw inkomen is dit letterlijk een marginale toevoeging.

En o ja, uw dagelijkse lunch op het werk is een privé-uitgave.

Artsen hebben in hun werk te maken met ethische principes waar zij zich vaak met hart en ziel voor inzetten. Het siert u als u zich bij uw belastingaangifte dezelfde moeite getroost. Daarom roep ik u op om uw eigen handelen eens kritisch te beschouwen. En mocht u schone handen hebben, wat ik voor u allen hoop, draag dan ook eens de boodschap uit aan uw collega’s dat de lunch in het ziekenhuis echt het beste smaakt als u deze helemaal uit eigen zak betaalt.

Yvo Kortmann, maag-darm-leverarts, Elst

ingezonden reactie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • P. Woudstra

    Cardioloog, Leeuwarden

    Collega Kortmann stelt een in zijn ogen belangrijk probleem aan de kaak, ik vind hier ook wat van. Het wegzetten van collegae alsmede accountants als fraudeurs vind ik een onbewust onbekwame opmerking. Daarnaast is er een regeling in de cao's bij col...lega in loondienst die royaal voorziet in persoonlijke uitgaven, zonder dat hier belasting over wordt geheven. Ook de broodjes bij de besprekingen, diner's of cadeau's bij jubileum, compensatie regelingen na dienst, afbouw van dienst na uw 60e, fietsenplan etc. etc. worden in de meeste gevallen door de werkgever, en dus indirect door de belastingbetaler betaald. Vind ik dit onterecht of wil ik mijn collega hier de maat over nemen, absoluut niet. Vind ik het onprofessioneel dat mijn collega hier mijn inziens onkundig en onterecht een groot deel van zijn collegae wegzet als strafbare fraudeurs, zeker. Wij hebben allen een goed inkomen, en dienen daar de bijpassende verantwoordelijkheid te nemen, inclusief afdracht van belastingen zowel zakelijk als prive. Wij staan voor grote uitdagingen in de samenleving en zorg, laten we daar allen aan bijdragen op een rechtvaardige maar ook constructieve manier zonder onnodig te polariseren of elkaar de maat te nemen. En die lunch betaal ik natuurlijk zelf, maar het meest hou ik nog van de boterhammetjes van thuis, dat is goedkoper en minder milieu belastend

    [Reactie gewijzigd door Woudstra, Pier op 09-05-2024 08:17]

    • Y.F.C. Kortmann

      Maag-Darm-Leverarts , Den Bosch

      Geachte collega, beste Pier,

      Onbewust onbekwaam, onprofessioneel, polariseren, dat zijn nogal wat diskwalificaties voor een ongekende collega. Au.
      Voordat ik dergelijke grote woorden zou gebruiken, zou ik zelf heel zeker willen weten dat ik mijn ...huiswerk goed had gedaan.

      Er is niets mis met het declareren van zakelijke kosten zoals een zakelijke lunch, een cadeau bij een jubileum of een fiets die regelmatig wordt gebruikt voor woon-werk verkeer. Dat bestrijd ik ook niet in mijn artikel. En dat doe ik zelf ook.
      Echter de door mij genoemde voorbeelden zijn alle evident in strijd met het vigerende belastingrecht. Zo ook de dagelijkse lunch (dat is meestal iets anders dan een zakenlunch). Dat kan elke jurist je uitleggen (en dat ben ik toevallig ook).

      Evenmin zet ik een groot deel van mijn collega's weg als fraudeurs. Ik geef duidelijk aan dat ik niet weet hoe groot het probleem is (wie de schoen past..)

      Het spijt mij te lezen dat je mijn stuk als polariserend hebt opgevat. In mijn ogen doe ik een moreel appèl op alle collega's om zich bij het opvoeren van aftrekposten aan de geldende belastingregels te houden. Zoals uit mijn voorbeelden blijkt, gebeurt dat nu niet altijd.
      Gelukkig zijn er ook andere collega's die mijn appèl wel kunnen waarderen.

      • P. Woudstra

        Cardioloog, Leeuwarden

        Geachte collega, beste Yvo,

        Dank voor de reactie en enige bedenkingen, ondanks dat ik mijn huiswerk wel had gedaan. Mijn mening was ongezouten geef ik toe (een aantal kwalificaties kort door de bocht), net als de stellingname in jouw brief.

        To...ch enige verduidelijking, we zijn het in essentie eens, fraude is niet te tolereren. Waar het voor mij wringt is het appèl alleen gericht aan vrijgevestigde collegae op basis van persoonlijke ervaringen. Belastingrecht is niet eenvoudig leerde ik, daarom vertrouw ik op een accountant. Ik ken die beroepsgroep als zeer streng doch rechtvaardig. Dat onze collegae in loondienst moreel superieur zijn betwijfel ik ook. Wordt die (race)fiets regelmatig gebruikt voor woon/werkverkeer? De tablet heeft een onbekende code voor de kinderen? Business class naar congres in de VS? De broodjes van het uitgevallen lunchonderwijs worden terugbetaald aan de werkgever? Niet direct terug te vinden in belastingaangiftes, maar wel indirect van invloed op onze staatskas. Ik vind het complex, maar volgens mij kan diezelfde schoen hier passen...

        Ik ondersteun je morele appèl. Een openbare brief die zich alleen richt op de uitspatting van (hopelijk) enkele vrijgevestigde collegae, komt op mij over als polariserend en daarom ook onprofessioneel. Dit is niet wat je beoogde begrijp ik, maar de reacties op de brief, zonder zelfreflectie ten aanzien bv loondienst, zijn hier denk ik wel getuige van. Na het goed lezen van je brief kan een collega op dit gebied nog altijd onbekwaam kan zijn, maar niet meer onbewust lijkt mij. Laten we ons bewust zijn van onze bevoorrechte positie, niet in de laatste plaats omdat onze uitstekende zorg uit diezelfde belastingen wordt betaald.

        Tot slot, ook ik zal onder het genot van zelf gesmeerde boterhammen de boodschap rechtvaardig belasting te betalen, zakelijk en privé, blijven uitdragen.

  • Kinder-jeugdpsychiater , Almen

    Heel moedig om dit onderwerp te bespreken!
    Ik kan mij er helemaal in vinden. Zie nog meer uit naar het moment dat alle artsen in loondienst komen en daarmee (ook andere) perverse prikkels zoveel als mogelijk voorkomen kunnen worden.
    Rik Groenhuijz...en

  • A.R.E. Klaver

    Huisarts, Hendrik-Ido-Ambacht

    Helemaal eens met dit artikel. Chapeau voor dit moreel appèl! Hoe onschuldig sommige collega´s het ook lijken te vinden, het is onderdeel van een graaicultuur.

    • R.H.J. Verschuren

      Anaesthesioloog, Zoetermeer

      Dit is een prachtige samenvatting in 3 zinnen van Collega Klaver.

      Het is een gotspe dat sommigen niet doorhebben dat graaien gewoon graaien is. We moeten “niet normaal maken wat niet normaal is.”

  • E.J.W. Keuter

    Neuroloog , Aruba

    https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/muntjes-emile-keuter

  • A.J. van Wieringen

    Huisarts, Purmerend

    Dat hangt van de situatie
    Als ik met het hele team vergader mag ik wel degelijk de lunch aftrekken.
    Het zelfde geldt als wij met het hele team gaan eten
    Geldt ook met een paar collega’s gezamenlijk dineert om ook te vergaderen

    • Basisarts, Rotterdam

      Ik waardeer uw nuance. Aan de dagelijkse lunch met de zakelijke pas afrekenen is echter weinig nobels te ontdekken. We betalen o.a. belasting zodat iedereen het goed kan hebben, niet alleen wij in onze witte mantels. Denk nog eens aan de patiënt die ...met moeite eten op tafel krijgt voor het gezin als de keuze tussen de zakelijke en de privépas gemaakt moet worden.

  • J.M. Keppel Hesselink

    pijnarts-np, farmacoloog, Bosch en Duin

    het lijkt wel of collega Yvo de belasting opnieuw wil uitvinden. Maar als je met een collega eet kan je dat gewoon aftrekken, niets mis mee. De AI zegt daarover: Onder aftrekkosten voor de belasting die representatiekosten zijn, worden bepaalde uitg...aven verstaan die gemaakt worden voor het vertegenwoordigen van een bedrijf of organisatie, met als doel het onderhouden of verbeteren van zakelijke relaties. Dit kan bijvoorbeeld omvatten:

    Zakelijke diners en lunches: Kosten voor maaltijden die worden genuttigd in het kader van zakelijke besprekingen of het entertainen van klanten. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten voor voedsel en drank tijdens representatieve gelegenheden maar voor 80% aftrekbaar van de winst.

    Dus daar is niets mis aan als je met een collega uit eten bent en ov ere het werk spreekt, toch?

    • Basisarts, Rotterdam

      Al het zorgpersoneel in loondienst dat het tijdens de lunch over werk heeft, mag de lunch ook niet van de belasting aftrekken... Ik vind het echt heel pijnlijk dat zelfs gewoon samen lunchen verwordt tot iets wat een leuk belastingvoordeeltje kan opl...everen voor degenen in het ziekenhuis die toch al het best bedeeld zijn. Waar is de schaamte gebleven?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.