Wetenschap

  • Hoe tijdig endocarditis door S. aureus te herkennen

    Hij kan ernstige infecties geven: de Staphylococcus aureus-bacterie. De meeste dragers van S. aureus worden weliswaar niet ziek, maar zodra S. aureus in de bloedbaan komt (S. aureus- bacteriëmie) kan de bacterie op praktisch elke plek in het lichaam blijven plakken en abcessen veroorzaken

  • Voorgenomen bezuinigingen op de umc’s zijn ‘onbehoorlijk bestuur’

    Het nieuwe kabinet is voornemens de komende jaren miljarden te bezuinigen op de wetenschap. Ook bij de umc’s wordt veel geld weggehaald. De koepel van umc’s is de strijd aangegaan om dit tegen te houden, door een actie op sociale media die door honderden onderzoekers inmiddels is gedeeld.

  • Microbioom bepaalt (mede) risico op opname bij infectie

    Minder butyraatproducerende bacteriën in het microbioom leidt tot een hoger risico op infectiegerelateerde ziekenhuisopnames en overlijden. Dat schrijven Bob Kullberg, promovendus bij het Amsterdam UMC, en collega's in The Lancet.

  • Vroegintensieve neurorevalidatie helpt bij langdurige bewustzijnsstoornis

    Bij 43 procent van de patiënten met een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) verbetert het bewustzijn na vroegintensieve neurorevalidatie (VIN). Dat beschrijven revalidatiearts en promovendus Daniëlle Driessen en collega's in Nederlands onderzoek gepubliceerd in Annals of Physical and Rehabilitation Medicine.

  • MDMA bij posttraumatische stressstoornis: we zijn er nog niet

    De Staatscommissie MDMA adviseert om ‘de medische toepassing van MDMA bij PTSS zo snel mogelijk in Nederland te ontwikkelen’. Eén dag voordat de Staatscommissie de resultaten rapporteerde, adviseerde een wetenschappelijke commissie aan de Amerikaanse FDA om MDMA niet te registreren als geneesmiddel in de Verenigde Staten. De meningen over deze therapie zijn kennelijk verdeeld.

  • Controleren van ferritine zorgt voor minder ijzertekorten bij bloeddonoren

    Het aanpassen van intervallen tussen bloeddonaties op basis van het ferritinegehalte zorgt voor hogere hemoglobine- en ferritinegehaltes en minder ijzerdeficiënties bij bloeddonoren. Amber Meulenbeld, promovendus bij Sanquin, en collega’s beschrijven dit in een Nederlandse studie, gepubliceerd in The Lancet.

  • Overgangsklachten beïnvloeden werkniveau van vrouwen

    Dat ernstige overgangsklachten maken dat vrouwen hun werk vaak niet meer op hetzelfde niveau kunnen uitvoeren, is een kwestie die in de praktijk van alledag eigenlijk best bekend is. Maar tegelijkertijd rust er nog steeds een taboe op, zo blijkt uit het proefschrift van gynaecoloog Marije Geukes, die daarin het verband tussen klachten van de overgang en dit ‘werkvermogen’ onderzocht.

  • Impact reumatische hartziekte groot in arme landen

    Reumatische hartziekte is volgens de WHO de meest voorkomende hartziekte bij mensen jonger dan 25 jaar. De ziekte eist jaarlijks meer dan 288 duizend levens – voor het overgrote deel in lage- of middeninkomenslanden. In JAMA publiceren Ganesan Karthikeyan e.a een prospectieve, observationele studie naar het ziekteverloop onder 13.696 patiënten uit 24 lage- en middeninkomenslanden.

  • Bij MSI-darmkanker eerst immuuntherapie, daarna resectie

    Kortdurende immuuntherapie blijkt zeer effectief voor patiënten met deficient mismatch repair-darmkanker (dMMR) ook wel: microsatelliet-instabiele (MSI) darmkanker. Dit type tumoren wordt gevonden bij 10 tot 15 procent van de patiënten met niet-gemetastaseerde darmkanker.